Avertismentul Banca Transilvania pentru toți românii: când ajunge România la nivelul UE

de: Mădălina Bahrim
20 09. 2021

Andrei Rădulescu, director Macroeconomie Banca Transilvania, vine cu vești bune pentru evoluția economică a României. Potrivit reprezentantului BT, nu mai este mult până când țara noastră va concura, de la egal la egal, cu economiile cele mai dezvoltate din Uniunea Europeană.

Concret, spune Andrei Rădulescu, PIB-ul pe locuitor din România ar putea ajunge la acelaşi nivel cu media UE în anul 2030.

“PIB-ul pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare din România. ca procent din media Uniunii Europene. ar putea creşte de la aproximativ 72% în 2020 la 90%-100% din media UE în 2030”, a punctat reprezentantul Băncii Transilvania.

România poate intra în top 10 economii ale Uniunii Europene până la final de deceniu

Economia noastră se va dezvolta la un nivel simțitor, spune Rădulescu. Practic, România poate intra în top 10 economii ale Uniunii Europene până la final de deceniu, din perspectiva PIB-ului nominal, iar PIB / locuitor la paritatea puterii de cumpărare se poate apropia de 100% din media Uniunii Europene până în 2030, de la un nivel de 71,6% în anul pandemic 2020.

“Economia României prezintă potențial ridicat de creștere, dezvoltare și convergență economică europeană în deceniul post-pandemie. Structura echilibrată a contribuției factorilor de producție la dinamica PIB potențial, perspectiva implementării Next Generation și cadrului financiar multianual 2021-2027 și poziția geo-strategică se numără printre factorii care susțin premisele positive pentru acest deceniu”, se arată în analiza reprezentantului Băncii Transilvania.

Există, totuși și provocări, pe care guvernanții noștri trebuie să se pregătească să le depășim, pentru a putea cunoaște performanțele economice prognozate. De exemplu, trebuie să asigurăm o tranziție eficientă la o economie verde, dar și să investim foarte mult pe partea de digitalizare, spune expertul Băncii Transilvania. Aceasta este cheia succesului, pentru economiile care vor să se afirme până în 2030.

“Printre provocări se menționează tranziția la economia verde și digitală, prin intensificarea implementării roadelor Revoluției Digitale și a cadrului ESG, contracararea evoluțiilor nefavorabile din sfera structurii populației, adresarea deficitelor gemene”, a spus Andrei Rădulescu.